Halmstad - En Historisk Odyssé

 

Examensarbetet som blev en film om Halmstads Historia.

Våren 2007 fick Jonas Samuelsson en förfrågan av Halmstads Handelsförening att göra en film om Halmstads Historia. Filmen blev ett samarbete mellan, inte bara Handelsföreningen utan Högskolan i Halmstad och Länsmuseet i Halmstad.

Under 30 minuter följer vi Museipedagog Johan Dahnberg, när han guidar oss genom Halmstads långa och spännande historia. Filmen tar sin början år 1062 och leder fram till det magnifika 700-årsfirandet av Halmstad 2007. För att återskapa vissa historiska händelser har Jonas Samuelsson även valt att använda animerade sekvenser (av Johan Lindström, Fredrik Panzio och Nico Samuelsson). Musik är skriven av Stefan Petzén (8mm Halmstad). I november åkte Jonas över vattnet till Danmark där Halmstad - En historisk odyssé var nominerad i Nordisk Filmfestival och kategorin Go Vissual. Filmen tog andra pris.

Filmen trycktes upp som dvdutgåva med en hel del extramaterial så som borttagna scener och intervjuer med inblandade. Den finns till försäljning hos bokhandlarna i Halmstads innerstad samt på Museet. Den finns även att låna på utvalda bibliotek i Halmstad, b la Stadsbiblioteket. Filmen gavs även som en gåva i två exemplar till alla grundskolor i Halmstad Kommun, att använda i undervisning för att locka till intresse för lokalhistoria.
Filmen har rekommenderat pris 125kr.

Jonas & Co har senare varit ute på föreläsningar och visat filmen samt berättat om hur det gick till att skapa den. Varför valdes vissa händelser och inte andra? Varför använder man sig av animeringar istället för "vanliga människor"? Vilka gator och torg är intakta sen branden på 1600-talet? Är ni intresserade av visning och föreläsning är det bara att ringa eller maila.

 

Produktion  
   
Manus/Regi Jonas Samuelsson
   

Ciceron

Johan Dahnberg
   
Foto David Lidestedt
  Jonas Samuelsson
  Alexandra Ericsson
  Magnus Mjörnman
  Peter Reindl
   
Musik Stefan Petzén
   
Redigering Jonas Samuelsson
   
Animationer Johan Lindström
  Fredrik Panzio
  Nikolai Samuelsson
   

 

Klipp 1 - Johan Dahnberg på Slottet

Klipp 2 - Animering Belägring

 

Pressklipp 1 - Hallandsposten
Pressklipp 2 - Hallandsposten
Pressklipp 3 - Entré